Sayfalar

23 Nisan 2014 Çarşamba

Good Will Hunting - Can Dostum - İzlesek Mi?!

Good Will Hunting - one of my favorite movies, ever.

Can Dostum – Good Will Hunting

Yönetmen :Gus Van Sant

Yapımcı : Lawrence Bender ,Kevin Smith,Jonathan Gordon,Chris Moore,Su Armstrong

Senarist :Matt Damon,Ben Affleck

Oyuncular :Robin Williams,Matt Damon,Ben Affleck,Stellan Skarsgård,Casey Affleck,Minnie Driver

"You like apples?!" "Yeah." "Well, I got her number. How do you like them apples?!" - Good Will Hunting 97'


Filmin Konusu


Will Hunting (Matt Damon) Massachuset üniversitesinde çalışan bir hademedir. Aynı zamanda çok zeki ve öğrenmeyi seven biridir. En yakın çocukluk arkadaşları ile bilikte zaman zaman Mahalledeki diğer genç gruplar ile kavgaya ederler. bu yüzden başı kanunla derttedir ve son yaptığı kavgadan dolayı hapise gönderilir. Daha önce Will'in yeteneğini fark edip araştıran üniversite profesörü bir şartla Will'e kefil olup hapishaneden çıkarılmasını sağlar. Tek şart Will'in bir terapist tarafından tedavi edilip içindeki öfkenin dindirilp iyileşmesini sağlamak. Will terapist Robin Williams ile birlikte hayatını yeniden yönlendirmeye başlayacak, en yakın arkadaşı Ben Affleck ve yeni tanıştığı kız arkadaşı bu konuda ona destek olacaklar.








Matt Damon & Ben Affleck in Good Will Hunting



Filimle İlgili Bilgi

 Can Dostum (İngilizce özgün adıyla Good Will Hunting), senaryosunu Matt Damon ve Ben Affleck'in yazdığı, başrollerinde Robin Williams ile birlikte oynadıkları Oscar ödüllü filmdir.








Good will hunting


Matt Damon ve Ben Affleck Film ile En iyi Senaryo ödülüne layık görülmiştür. Bu film ile kendilerini kanıtlamış, Hollywood Sinema dünyasında Saygın bir konuma ulaşmışlardır. Film ile aldıkları ödül onlara sinema dünyasının kapılarını sonuna kadar açmış, birçok dev yapıtta kendi performanslarını sergileme şansı yakalamışlardır.





Best movie scene ever - Good Will Hunting


Aradan gecen uzun zamana rağmen film kendini unutturmamış, izleyinin hafızasında kendine yer edinmiştir. Elbetteki filmde Robin Williams'ın sergilediği performans göz ardı edilemez, zaten sergilediği performans ile En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu seçilip Oscar kazanmıştır.







Robin Williams in Good Will Hunting


Filmin Yorumu


  Filim benim için tam anlamıyla bir şaheser. Öncelikle yazarları tebrik etmek istiyorum ki onlar “Matt Damon ve Ben Affleck” miş. Böyle bir öyküyü bu kadar gerçekçi şekilde kaleme almak hiç de kolay bir şey gibi gözükmüyor. Bu sebeple aslında senaryoyu onların yazmadığı, ancak daha çok dikkat çeksin diye onların adının yazar olarak geçtiği bilgisi ,film ilk yayınladığı zamanlar da dedikodu olarak da olsa ayaklı gazetenin malzemesi olmuş.





Minnie Driver  Good Will Hunting


  Bu yapımda beni etkileyen ve üzerine düşünmem gerektiğini idrak ettiğim bir çok diyalog var. Bunlardan ilki kahramanlarımızın Harvard’lıların takıldığı bir bara gittiklerinde Will’in Harvar’da okuyan bir gençle girdiği tartışma. Diyaloğun bir yerinde Will “150000 dolar vermek yerine 1,5 dolara kütüphaneden alabileceğin bir eğitim” diye bahsediyor Harvard’ın eğitiminden. Bu noktada bende kendi tespitimi paylaşmak isterim. Artık gelişen teknoloji sayesinde her dilden, her üniversiteden bilgiye ulaşmak mümkün ve kimi zaman bize öğretilenlerle yabancı üniversite profesörlerinin anlattığı derslerin konularını karşılaştırıyorum ve arada çok bir fark olmadığını görüyorum. Evet, anlatıcı açısından pek bir fark yok ancak dinleyen topluluk açısından bariz bir fark var.




Effervescence Of An Ambiguous Mind: Good Will Hunting (1997): Life and times of Mathematical Fountainhead! - Gus Van Sant - Matt Damon, Robin Williams, Ben Affleck - Genio Ribelle



Örneğin akademisyen “sorusu olan var mı?” diye sorduğunda illa sorusu olan bir öğrenci çıkıyor ve sırf sormuş olmak için sormuyor soruyu cidden mantıklı, cevabı merak edilebilir sorular soruyor ve cevabını çok net şekilde söz konusu akademisyenden alabiliyor. Bu noktada öğrencilerin konuya ilgileri ve ne derece başarılı olmak istedikleri gibi “güdü” ile ilintili sorular çıkıyor karşımıza. Uzun lafın kısası Will haklı, kütüphane rafındaki bilgide Harvard’da anlatılan bilgide aşağı yukarı aynı bilgi, önemli olan senin bu bilgiyi algılayışın yada anlamayı isteyip istemeyişin.



Good Will Hunting, Starring: Matt Damon and Robin Williams.


Aynı diyalogda Will karşısındaki kişinin sürekli kitap alıntıları ile konuşmasını eleştiriyor ve kendi fikirlerinin olmadığını başkalarının fikirlerini direkt olarak benimsediğini ima ediyor ki çok doğru bir saptama daha. Çoğumuz okullarımızda öğretilen neyse ona sadık kalıyoruz, başka türlü olabileceğini düşünmüyor yada daha kapsamlı araştırıp, kendi düşünce sistematiğimizi kurup o değerli süzgeçten bütün bu fikirleri geçirerek kendimize ait fikirleri kovalamayı nedense istemiyoruz.





Good Will Hunting
 Bu konuşmadaki bir başka enteresan noktada zengin olan üniversitelinin şu cümlesi “ Benim diplomam olacak ve sen, ben ailemle tatile giderken yolda durduğumuz hamburgercide çalışacaksın.”. Neden mi bu cümle önemli, çünkü bu cümle söylenene kadar hiçbir şekilde fiziksel bir kavga ihtimali gözükmüyordu ufukta, sadece fikirlerin çarpışması söz konusu ancak bu cümleden sonra Will “bir sorunun varsa dışarıda görüşelim” tarzında bir davette bulunuyor, sizce neden? Elbette ki cümlenin ihtiva ettiği küçümseme sebebiyle birden tartışma kavgaya dönüşme eğilimi gösteriyor fakat  filimde neyse ki öyle bir şey olmuyor ancak başka koşullarda bunun gerçekleşmesi pek tabi mümkün. 






Ahhhh. Good Will Hunting


Bu konuyla ilintili olarak Harvard Üniversitesi’nde çalışan Dr. Donna Hicks’in “A Matter of Dignity” diye bir makalesi vardır. Kendisi yıllarca ülkeler arası problemlerde arabulucu olarak görev yapmış ve tüm deneyimlerinin sonucunda kişiler, ülkeler ve kültürler arası sorunların kriz boyutuna gelmesine sebep olan en önemli etmenin saygısızlık, hak edilen saygıyı görememek ve hatta bazen de küçümseme yönündeki davranış yada konuşmalar olduğunu tespit etmiştir. Söz konusu akademisyenin bu konuda nedenli haklı olduğunu Will ile Harvardlı gencin bu kısa diyalogunu bile analiz ederek görmemiz mümkün.
Filmin içerisinde sevgiye,aşka dair de incelene bilecek ve fikir beyan edilebilecek bir çok kısım var ancak yazıyı daha da uzatmak istemiyorum :)
good will hunting - Google Search 


Özetle filmin her bir diyalogu irdelendiğinde içerisinde yoğun anlamlar içeriyor. İçerdiği mesajlar, senaryosu ve muhteşem oyunculuklar sebebiyle bu filmin izlenmesini şiddetle tavsiye ediyorum.

1 yorum:

  1. Arkadaşlık, sevgi ve dram hepsi bu filmde diyebilirim. Good Will Hunting Dahilerle ilgili filmler kategorisine girmiş ödüllü güzel bir film. Herkesin izlemesi gerekli diye düşünüyorum.

    Süper Zekalı İnsanları Konu Alan Filmler
    Zeki Öğrenci Filmleri önerileri
    Zeki İnsan Filmleri tavsiyeleri

    YanıtlaSil